Üyelik Girişi
Takvim

Kumanda Kontrol Ayarları

KUMANDA KONTROL AYARLARI

UÇUŞ SAHASINA GELDİĞİNİZDE KESİNLİKLE FREKANS KONTROLÜ YAPMADAN RADYONUZU AÇMAYIN. Eğer sizin frekansınızda uçan birisi varsa siz radyonuzu açtığınızda büyük ihtimalle uçan uçak sizin radyonuzdan etkilenecek ve düşecektir.

Kısaca uçuş sırasında kullandığımız terimlerden bahsedelim:

  • " SAĞA "  Anlamı uçağın arkasında durduğunuzda uçağın sağa aileron ile yatarak dönmesi
  • " SOLA " Anlamı uçağın arkasında durduğunuzda uçağın sola aileron ile yatarak dönmesi  
  • " YUKARI " Uçağın yükselmesi
  • " AŞAĞI " Uçağın alçalması

Radyoların standart kontrol fonksiyonları gaz kolu( throttle), aileron (yatış dümeni) elevatör (irtifa dümeni) rudder ( yön dümeni) dir.Bunlar şunları kontrol eder.

Gaz kolu : Uçağın hızını (trust ekseni)

Aileron: Uçağın sağa sola yatışı (rool ekseni)

Elevatör: Uçağın alçalış ve yükselişi (pitch ekseni)

Rudder: Uçağın sağa sola dönüşünü kontrol eder. (yaw ekseni) Ancak biz dönüşleri rudder ile değil aileron ve elevatör yardımı ile yaparız.Örneğin sağa dönmek için önce uçağı aileron ile sağa yatırıp aileronu bırakırız.Daha sonra elevatöre yükseliş kumandası vererek dönüşü yaparız.

 


Farenin  oku ile kumanda kolları  üzerine gelerek hareket ettin.

 

 

 

  • Gaz kontrolü uçağın hızını kontrol eder.Yani gaz kolu ileri alındıkça gaz kelebeği daha çok açılır, motor devri artar ve buna bağlı uçağın hızı artar.Gaz kolu geri alınınca gaz kelebeği kapanır ,motor devri azalır ve buna bağlı olarak uçağın hızı azalır.

     

  • Roll ekseni uçağın burnundan kuyruğuna doğru uzanan hayali eksendir.Bu eksendeki hareketi aileronlar kontrol eder.Bir aileron yukarı hareket ettiğinde diğeri aşağı doğru hareket eder.Örneğin uçağınızı sağa yatırmak istediğinizde vericinin üzerindeki sağ kolu sağa doğru yatırırsınız.Bu kumanda sonucu uçağın sağ aileronu yukarı hareket ederek sağ kanattaki kaldırma kuvvetini azaltır,sol aileronu aşağı hareket ederek kaldırma kuvvetini arttırır.Buna bağlı olarak da sağ kanat aşağı sol kanat ise yukarı hareket eder.Sola yatışta ise bunun tersi olur.

     

  • Pitch ekseni ise uçağın bir kanat ucundan diğer kanat ucuna olan hayali eksendir.Elevatör ile kontrol edilir.Uçağın burnu bu eksende aşağı yukarı hareket eder.Vericinin sağ kolunu aşağı doğru çektiğinizde kuyruktaki elevatör yukarı doğru hareket eder.Bunun sonucunda kuyruktaki kaldırma kuvveti azalır ve uçağın kuyruğu aşağı dolayısiyle burnu yukarı hareeket eder.Kolu ileri ittiğinizde ise elevatör aşağı hareket eder.Kuyruktaki kaldırma kuvveti artar.Kuyruk yukarı ve burunda aşağı hareket eder.

     

  • Yaw ekseni uçağın ortasındaki dikey hayali eksendir. Rudder tarafından kontrol edilir.Uçağın burnunu sağa sola hareket ettirir.Vericinin sol kolunu sağa hareket ettirdiğinizde rudder sağa hareket eder.Bunun sonucunda rudderin sağ tarafındaki kuvvet artar , kuyruk sola dğru itilir bunun sonucunda ise  uçağın burnunu sağa doğru çevirir.Sola dönüşte bunun tersidir.Aynı zamanda yerde iken kuyruk tekeri yada burun tekerine kontrol ederek yerde uçağın kontrolünü sağlar.

Radyo üzerindeki bu kolların bir de trim (ince ayar) düğmeleri vardır.Bunlar normalde ortada durur.Ancak uçuşa başlayınca hava şartlarına göre uçağın trimlerinde değişiklik olabilir.Bu trimler yardımı ile uçağın düz uçuşu sağlanır.

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi8
Bugün Toplam22
Toplam Ziyaret102292
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar35.737935.8811
Euro37.120137.2688
Hava Durumu
Saat