Üyelik Girişi
Takvim

Hangi Uçak

Hangi Uçak ?

        Yeni başlayan modelciler uçağın uçuş özelliklerinden daha çok uçağın görünüşüne dikkat etmektedirler. Oysa daha başlangıç da  hata yapmaktadırlar. Herkesin gönlünden scale bir   P51 D Mustang yada Extra 330S uçurmak geliyor ama işin içine girince öyle kolay olmadığını görüyorlar.Daha ilk uçuşta uçağını parçalayıp modelciliği bırakma noktasına bile gelenler var. Bunun için başlangıçta seçeceğimiz model çok önemli.Pekala seçeceğimiz model nasıl olmalıdır.

    İlk tavsiyem mutlaka ve mutlaka eğitim (trainer) modeli olmalıdır.En az 46 lıık olmalıdır.Diğer uçaklarla başlamanız size hem zaman hemde maddi kayıp sağlar.Trainer ile temel uçuş bilgisini ve kaabiliyetini almadan diğer uçaklara geçmeniz size ve çevrenizdekilere ölümcül zararlar verebilir.Unutmayın uçan bir model eğitimsiz ve bilgisiz ellerde bir silaha dönüşebilir.İnsan oğlu doğduğunda bile hemen yürüyemez.Önce emekler sonra yürür sonra koşar.Bütün  pilotlar önce eğitim modelleri ile başlar.Daha sonra ilerleme kaydettikçe daha hızlı çevik ve güçlü modellere geçer.Bu yüzden mutlaka ve mutlaka eğitim modeli ile başlayın. Unutmayın havacılık disiplin, emniyet,bilgi ve çalışma ister.

    Öncelikle modelimizin büyüklüğüne karar verelim.40 lık mı, 60 lık mı yoksa daha büyük mü olacak ? Burada iki ayrı yönlendirme yapacağım.Birincisi modelcilik için ayırmayı düşündüğünüz bütçe ile ilgili ikincisi ise modelinizin taşınması ile ilgili. Her zaman şunu söylemişimdir.Büyük uçak daha iyi uçar.Daha iyidir.Ancak ekonomi işin içine girince biraz düşünmek gerekiyor. 40-46 lık bir eğitim modelinin kanat boyu 150 cm civarındadır.60 lık bir eğitim modelinin kanat boyu ise 180 cm civarındadır.Kanatları tek parçadır.Bu yüzden 180 cm lik bir kanadı arabaya sığdırmak insanı zorluyor.Birde o boyda gövde olunca çoluk çocuğa arabada yer kalmıyor.Bu yüzden büyük modeli bir kez daha düşünün.Aracınız küçükse değerlendirmenizi ona göre yapın.İkinci olarak ise maliyet. 40-46 lık bir eğitim modelinin ARF fiyatı 120-150 YTL arası. Buna takacağınız bir motorun fiyatı ise 130-220 YTL arası.Pervanesi ise 10  YTL civarı. Dolayısı ile bir 40-46 lık model 260 lira ile 380 lira arası değişiyor. 60 lik bir modelin ARF fiyatı 180-250 YTL arası ve buna takacağınız motor ise 180-350 YTL arası.Pervane ise 12-15 YTL civarı.Bu bilgilere göre 60 lık bir model 375 ila 615 YTL arasında değişebiliyor.Yani 40 lık bir modelin yaklaşık iki katı maliyet.Ayrıca yakıt konusunu da göz önünde bulundurun. 46 lık bir motor ile 1 litre yakıtla ortalama 1.5 saat uçarsınız.Ancak 61 lik bir motorla ise 1 saat uçarsınız.Büyük güzeldir ama pahalıdır.Sonuçta kararı ekonomik seviyenize göre verin.Benim tavsiyem 46 lık bir modelle başlamanız. Çünki yeni başladığınız için kaza-kırım yapma ihtimaliniz yüksektir.İleride büyük modellere geçersiniz.Bunun yanında bana göre hangi büyüklükte uçaklarla uçacağınıza kara verin. bir tane 46 lık bir tane 60 lık bir tanede 90 lık model yaptınızmı 3 ayrı katefgoriye dağılmış olacaksınız.Kullandığınız motorlar farklı büyüklükte , kullandığınız pervane farklı büyüklükte, kullandığınız servolar farklı büyüklükte olacağı için malzeme konusnda çok dağılmış olacaksınız.Ayrıca kaza-kırım kaçınılmaz bir sonuç.bu yüzden aynı klasmanda kullandığınız modeller olursa motor ve servoları aynı büyüklük ve marka alırsanız bir kaza sonucu hasar gören servo yada motorunuzu en azından yedek parça olarak kullanarak değerlendirebilirisiniz.

    Buraya kadar hep büyüklükten bahsettik. Pekala nasıldır bu eğitim modelleri ? Eğitim modelleri basit gövde yapısına sahip, kolay toplanan ve taşınan, üstten kanatlı, kanat profili yarım damla, kanat dihedrali fazla, stall sürati düşük, yavaş uçan,akrobasi özelliği az ancak pilotun hatalarını elimine eden  ve düşünmesine süre tanıyan modellerdir.

    Bu tip modelleri inşaa etmek daha basittir.Çok kapsamlı inşaa bilgisine ve teçhizatına gerek yoktur. Yaklaşık yarım günlük çalışma ile uçuşa hazır hale gelirler.Uçurmak kolaydır.Yavaş uçarlar.Dihedral açılarından ve ana kanatları üstte olduğundan bir hayli dengeli uçuşları vardır.Pilotun düşünmesi için fazla süre tanırlar.Bu yüzden pilot kendini daha rahat hisseder.Reflekslerinin gelişmesine yardımcı olurlar.Kendi sınıflarındaki uçaklara göre daha büyük olduklarından havada görülmeleri daha kolaydır.Bir kaza sonucu tamir etmek daha kolaydır.Aşağıda tavsiye ettiğim bazı uçakların resimleri ve bilgileri var.Onlardan birisini seçmeniz uygun olacaktır.

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi4
Bugün Toplam27
Toplam Ziyaret102297
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar35.737935.8811
Euro37.120137.2688
Hava Durumu
Saat